Astronomie Mures Forum Index  
 FAQ  •  Search  •  Memberlist  •  Usergroups   •   fChat   •  Register  •  Profile  •  Log in to check your private messages  •  Log in
 intrebare View next topic
View previous topic
Post new topicReply to topic
Author Message
wolff
Membru nou

PostPosted: Sat May 23, 2009 2:20 pm Reply with quoteBack to top

Am si eu o intrebare, defapt doua:
- ce se intelege prin distanta oculara;
- ce se intelege prin relief ocular.
Multumesc mult!
View user's profileSend private message
wolff
Membru nou

PostPosted: Sat May 30, 2009 2:39 pm Reply with quoteBack to top

Vad ca pe aici bate vintul... Sad
florin_astro
Membru

PostPosted: Mon Jun 01, 2009 1:18 pm Reply with quoteBack to top

probabil te referi la termenul eye relief din engleza, termen care vizeaza distanta de la ultima lentila a ocularului pana la ochiul observatorului vizual. Cu cat este mai mare cu atat se poate observa mai comod, mai ales in cazul celor ce poarta ochelari.

Membru nou

PostPosted: Sun Jun 07, 2009 10:08 pm Reply with quoteBack to top

salut! sunt nou pe acest forum si incepator in astronomie. ce imi puteti recomanda in situatia mea, un reflector newtonian sau un refractor? totusi, nu as dori ceva de care sa ma satur repede, dar nici ceva f avansat ca sa nu stiu ce sa fac cu el.
florin_astro
Membru

PostPosted: Sun Jun 07, 2009 10:44 pm Reply with quoteBack to top

Salut
Depinde ce vrei sa observi cu el. Daca esti amator de obiecte deepsky, atunci ia cel mai mare instrument pe care ti-l permiti, un reflector e recomandat in acest caz. Daca te intereseaza portabilitatea, observatiile de mare contrast atunci ia o luneta. Cele mai bune sunt apocromatele, insa sunt scumpe raportate la diametru. Cel mai bun compromis care se poate face, este sa iei un telescop pe montura dobson, de exemplu un 200/1200. Adica un telescop cu oglinda de 200mm si distanta focala 1200, cam atat are si tubul lungimea. O sa fie mai greu cu transportul, dar nu vei regreta dupa ce te vei uita prin el.

Membru nou

PostPosted: Mon Jun 08, 2009 2:57 pm Reply with quoteBack to top

multumesc pentru explicatii. am observat ca unul din membrii astroclubului, Soo Attila, are un telescop Skywatcher 144/500 si as vrea sa stiu cat de eficient este, deoarece ma gandisem initial sa achizitionez acest telescop. ca o sugestie: cred ca ar fi foarte util pentru vizitatorii site-ului sa realizati in videotutoorial despre asamblarea si utilizarea unui telescop cu montura ecuatoriala etc.
florin_astro
Membru

PostPosted: Mon Jun 08, 2009 4:01 pm Reply with quoteBack to top

Ideea cu videotutorialul este foarte buna. Din pacate Atti nu mai are telescopul respectiv. Ca si idee, telescopul mentionat de tine, e bun daca il folosesti la grosismente (puteri) mici. Avand doar 500mm focala si oglinda sferica, aberatia de sfericitate este foarte suparatoare. Daca ai posibilitatea, inainte de a cumpara un instrument, incearca sa privesti printr-unul similar sa vezi ce se poate vedea prin el.

Membru nou

PostPosted: Tue Jun 09, 2009 4:47 pm Reply with quoteBack to top

am inteles ca la Dobson rearanjarea oglinzilor(colimare/decolimare) se face mai des. ce imi puteti spune?
florin_astro
Membru

PostPosted: Wed Jun 10, 2009 6:30 am Reply with quoteBack to top

In general, cam toate tipurile de telescoape necesita colimare/recolimare si asta pentru a obtine cea mai buna imagine la ocular. Insa colimarea nu trebuie sa sperie nici macar pe cel mai incepator in acest domeniu. Este o operatie foarte usoara si necesita foarte putin timp pentru a o face ca la carte. Secretul consta in a stii dinainte ce trebuie si ce nu trebuie sa faci. Uite un filmuletz flash care explica cum se realizeaza colimarea http://www.andysshotglass.com/Collimating.html . Numai bine.

Membru nou

PostPosted: Wed Jun 10, 2009 3:20 pm Reply with quoteBack to top

multumesc! este util videotutorialul. numai bine!
Alin
Membru nou

PostPosted: Sun Jul 12, 2009 11:48 am Reply with quoteBack to top

gata! am primit telescopul. este un newtonian de 200/1200 pe montura Dobson, de la Skywatcher. am mers pe recomandare facuta de tine si iti multumesc. sunt impresionat de ceea ce am putut observa chiar de la început.
am o intrebare: ar fi recomandat sa achiziţionez o lentila Barlow pentru a vedea detaliat, sa zicem, planeta Jupiter? - menţionez ca am văzut-o chiar cu benzile de culoare specifice, dar as dori sa o vad mai mare, mai detaliat.
florin_astro
Membru

PostPosted: Sun Jul 12, 2009 3:35 pm Reply with quoteBack to top

Felicitari de achizitie. Sa-l folosesti si sa-l stapanesti sanatos. Da, poti achizitiona un barlow, dar trebuie sa tii cont si de faptul ca nu poti mari exagerat de mult cu un telescop oarecare. Daca optica e buna se poate merge de pana la 2,5 ori diametrul opticii, deci in cazul tau 500x. Din pacate teoria nu se prea impaca cu practica si asta din cauza ca intervin factori perturbatori cum este si atmosfera pamantului, care face ca stelele sa scintileze, si imaginile privite la ocular sa devina neclare. Miscarile aerului sunt cunoscute astronomilor sub denumirea de turbulenta atmosferica. In mod normal daca mergi pe grosismentul optim care este egal cu diametrul opticii, 200x in cazul tau, e suficient pentru observatii planetare in conditii medii de turbulenta. Eu zic sa-l pui la lucru si sa incepi sa observi sistematic, si vei vedea ca telescopul te va tine ocupat foarte multa vreme, numai pasiunea sa tina atat.
Numai bine!
Florin

Membru nou

PostPosted: Mon Jul 13, 2009 9:13 am Reply with quoteBack to top

multumesc pentru urari si sfaturi! asa voi face. cred ca ma va tine pasiunea:). NUMAI BINE!
Cer senin!
Post new topicReply to topic

Jump to:   

View next topic
View previous topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum